Despre KAKI – Fruct Bogat in Antioxidanti

Fructul Kaki este originar din China, in ultima perioada in tara noastra a castigat o popularitate destul de mare. In comparatie cu alte fructe exotice ca si pret este mai accesibil si are un gust si aspect mai asemanator cu fructele noastre autohtone.

Kaki este un fruct cu o pulpa suculenta si o aroma foarte dulce. Pe langa placerea gustului, daca consumam acest fruct ne poate face bine sanatatii noastre.

Este foarte bogat in minerale, vitamine si cel mai mult in antioxidanti. De altfel este un fruct calorin si sarac in grasimi dar contine foarte multe fibre insolubile si solubile.

La capitolul antioxidanti impresioneaza datorita gamei diverse de antioxidanti pe caore o contine. Fructul Kaki contine gallocatechine si catechine care sunt doi antioxidanti pe care ii gasim si in coacazele negre, ceaiul verde si ciocolata neagra, care au proprietati antihemoragice, anti inflamatoare si anti infectioase.

Se mai regasesc in cantitati mari si alti antioxidanti precum carotenoizii: vitamina A, luteina, zeaxantina, criptoxantina si beta-carotenul. Toti acestia actioneaza in sinergie si ofera corpului o protectie impotriva radicalilor liberi si anumitor specii reactive la oxigen, cu unele implicatii in procesul de dezvoltare a bolilor si de imbatranire.

In retina ochilor este absorbita zeaxantina, unde actioneaza exact ca un antioxidant si protector, si ajunge in acelasi timp si la filtrarea luminii. Acest compus previne degenerescenta maculara la persoanele in varsta.

Un antioxidant foarte important pentru kaki care va creste rezistenta la radicalii liber si infectiile care cauzeaza inflamatii, este vitamina C. Toate soiurile cultivate in America si China contin doza zilnica recomandata de vitamina C.

Totodata fructul kaki este o sursa foarte buna de vitamine care fac parte din complexul B si urmatoarele minerale: fosfor, potasiu, mangac si cupru.

Kaki il puteti consuma in siguranta si daca sunteti insarcinate deoarece reactiile alergice la kaki sunt extrem de rare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *