Care e vârsta la care îţi laşi copilul la calculator?

Primul calculator l-am avut la 8 sau 9 ani. Ma uitam la el ca la masini straine, imi era frica sa apas pe ceva, sa nu-l stric. In fine. Ai mei n-au stat cu gura pe mine, sa-mi faca un program strict, de genul 2 ore pe zi, o juma’ de ora la pranz, o ora dupa-masa si inca o juma’ de ora seara. Imi placea sa stau sa ma joc, dar mai interesant mi se parea sa ies sa bat mingea, sa ma catar in copaci, sa ma joc pac-pac sau sa trag cu cornete. Ah da, si la scoala mergeam. Si nu “m-a stricat” calculatorul. Bine, pe vremea aia internetul era un lux, nu exista feisbuc, haifaiv sau alte site-uri de socilalizare. Mergeam la tara si stateam toata ziua si bateam maidanul, mergeam la balta sa prind peste pt ca apoi sa vina paznicul sa-mi ia unditele si pestele(balta era privata), alergam toata ziua, aveam niste bete rupte din castani sau din salcami cu care ma duelam. La un moment dat, cateva luni, aproape un an, am facut inot. Si toate astea le-am facut desi aveam un calculator in casa. Faptul ca-l aveam si eram mai smecher decat alti copii de varsta mea nu m-a determinat sa renunt la toate lucrurile pe care le-am enumerat mai sus. Nu mi-a placut sa citesc, dar nu fac din asta o tragedie.

Exista o panica in randul parintilor si un stres general: “Oare la ce varsa sa-i dau voie la calculator ?” sau “Daca ii face rau sa-l las de la varsta asta la calculator ?”. Se dezbate pe larg aici. Un copil poate avea calculator de la varsta la care este pregatit sa aibe calculator. La varsta la care este el pregatit, nu la varsta la care cred parintii ca este pregatit. Acum nu ma intrebati cum isi dau parintii seama daca ala mic este atras de calculatoarea. N-am avut pana acum 5 juniori ca sa vad exact cum sta treaba. Dar sa-i dai mana libera de la 5-6 ani nu-i ceva rau. Atat timp cat nu-l lasi nesupravegheat ca sa te uiti tu la mizeriile de la teve sau ca sa faci alte treburi. Ii faci un program fix, ai grija la site-urile pornache, restrictionezi ce-i de restrictionat, si-ai sa vezi ca n-o sa cresti in casa un robot. O sa fie la fel de atras de calculator cum va fi atras de fotbal sau de orice altceva. Petreci timp cu el, ai grija sa faca si alte activitati in timpul liber, sport, scoala, chestii socoteli. Counter Strike, Half-Life, Sims Real Life sau WoW mai pot astepta. Dar jocurile sportive gen FIFA, NBA, NFL, pot fi chiar stimulante. Tu ca parinte ai putea sa fii uimit cand o sa-ti ceara sa-l duci la basket ca sa invete si el sa dea slamuri cum a dat la calculator. Per ansamblu, un calculator la o varsta vrageda nu este un lucru rau pt un copil. Din contra. Plus de asta, suntem in 2011, iar daca trecem si de 2012, avem in fata un viitor ce va functiona doar pe baza calculatoarelor.

  • Andra

    preamulta panica si cu pc-urile/laptopurile astea.esti in stare sa tii un mouse in mana?umbla la calculator!indiferent cati ani

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *